Etkinlik Adı:
Sağlık, Doğa ve Fen Bilimleri Alanında Eğitim Gören Lisansüstü Öğrencilere Yönelik Proje Yazma Eğitimi 2025-1/Malatya
Tarih:
18-20 Temmuz 2025
Koordinatör: Prof. Dr. Hakan PARLAKPINAR
Eğitim online olarak düzenlenecektir. (Konaklama, Yemek ve Toplantı yeri yok)
Eğitim ücreti:
TÜBİTAK 2237-A programı kapsamında ücretsizdir.
TÜBİTAK desteği ile hayata geçirmeyi planladığımız bu eğitim faaliyetinde doğru ve uygun araştırma sorularının oluşturulmasından literatür taramaya, TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projesi çerçevesinde bütçe ve iş-zaman çizelgesi oluşturma ile proje yazımından projenin yürütülmesi, sonuçlandırılması, yorumlandıktan sonra yayına dönüştürülmesine kadar bütün basamaklarla ilgili akademik düzeyde bilgi ve deneyimlerimizi sağlık, doğa ve fen bilimleri alanındaki lisansüstü öğrencilere aktarmayı amaçlamaktayız. Tüm bu bilgi ve deneyim aktarımıyla birlikte bilimsel araştırma projesi hazırlama aşamalarında uyulması gereken etik kurallar ve bilimsel ahlakın esas unsurlarını da vurgulamak hedeflerimizin başında yer almaktadır.
Bu etkinlik çerçevesinde sağlık, doğa ve fen bilimleri alanındaki lisansüstü öğrencilere yüksek kanıt değerli literatür verilerini edinmek maksadıyla “PubMed, Google Scholar, Web of Science” gibi veri tabanlarının kullanımı, edinilen literatür verilerinden konuyla ilgili en uygun olanların belirlenmesi ve seçilmesi, TÜBİTAK destekli bilimsel araştırma projesi kapsamında bütçe ve iş-zaman çizelgesinin oluşturulması, projenin yürütülmesi, sonuç raporunun metne dökülmesi ve belirli işlemlerden geçirilerek bilimsel yayına dönüştürülmesi, uyulması gereken etik kurallar ve bilimsel ahlak gibi bir çok önemli başlığı içeren interaktif bazlı teorik dersler işlenecektir. Anlatılan teorik bilgilerin uygulamalı derslerle pekiştirilerek daha kalıcı hale getirilmesi sağlanacaktır.
Etkinliğimizde görev alacak olan eğitici kadro, temel bilimlerde ve tıp bilimlerinde ülkemizdeki farklı üniversitelerden alanında yetkin akademisyenlerden oluşmaktadır. Daha önce TÜBİTAK proje koordinatörlüğü, araştırmacılığı ve danışmanlık yapmış olan ve akademik özgeçmişleri zengin olan eğitici kadromuz; planladığımız etkinlikteki eğitimleri verebilmek için yeterli bilgi ve deneyime sahiptir.
Özellikle araştırma ve hayat boyu öğrenme konularında önemli tecrübeleri olan eğiticilerimiz, bu tecrübelerini geçmişte de hem yürütücü hem de eğitici olarak görevlendirildikleri 2237-A ve 2237-B programlarında katılımcılarla etkin bir şekilde paylaşmışlardır.
Başvuru belgesinde bulunan bütün detaylarına dikkat edilerek oluşturulmuş etkinlik eğitim programı kapsamında teorik ve interaktif uygulamalı eğitimler 3 günlük bir zaman diliminde çevrimiçi olarak planlanmaktadır. Etkinlik için belirlenen katılımcı sayısı 28’dir. Etkinlik günlerindeki öğleden sonraki oturumlarda yapılması planlanan interaktif uygulamalı eğitimlerde katılımcılar 4 eşit gruba ayrıştırılacak (her bir grupta 7 katılımcı olacak şekilde) ve her gruba 2 eğitici paylaştırılarak interaktif uygulamalı eğitim verilecektir. Bu uygulamalı eğitimler ile; daha etkili ve anlaşılabilir bir multidisipliner ekip ortamı oluşturulmaya çalışılacaktır. Böylelikle, proje hazırlamadan önce bilinmesi gereken temel başlıklar, bilimsel araştırma konusunun seçimi ve belirlenmesi, hipotez belirleme, araştırma planı, sonuçları analiz etme ve metne dökme konuları daha verimli bir şekilde aktarılacaktır. Uygulamalar sırasında eğiticilerin gruplara danışmanlık yapması ve yol göstermesi ile katılımcıların, eğiticilerin farklı perspektiflerine şahit olmaları ve bilgi birikimlerinden faydalanmaları amaçlanmaktadır. Uygulamalı derslerde katılımcılardan teorik ve uygulamalı derslerde aktarılanlar çerçevesinde eğiticilerin gözetiminde bir TÜBİTAK proje örneği yazmaları ve sunum yapmaları talep edilecektir. İlgili proje örneklerinin taslak halleri, eğiticiler tarafından panel düzeni ile değerlendirmeye alınacaktır. Yapıcı eleştiriler ve faydalı dönütler ile eksikliklerin üzerinde durulup düzeltilmesi sağlanacaktır. Verimlilik bağlamında, etkinlik günlerinin bitiminde katılımcılardan geri bildirimde bulunmaları istenecektir.

Bilimsel Etkinlik Eğitimleri
Prof. Dr. Hakan PARLAKPINAR
ORCID
İLETİŞİM BİLGİLERİ
E-mail
tubitak2237ainonu@gmail.com
tubitak2237binonu@gmail.com
hakan.parlakpinar@inonu.edu.tr
Telefon
0 (422) 341-0660/1266